Testconfiguratie

Er zijn verschillende tests opgenomen in de AnalyticsAi app. Als u sommige tests wilt in- of uitschakelen kan dat via de Configuratie.

In het tabblad Configuratie staan alle tests in een lijst. U kunt de tests die u wilt laten lopen aanvinken, de parameters bewerken en de nadruk op de test (de risicoscore) wijzigen.

Klik op een test om deze uit te vouwen en te zien welke opties beschikbaar zijn.

De configuratie-pagina:

 1. Open de Risicoanalyse.
 2. De app opent met de Resultatenpagina.

 3. Links bovenaan de pagina kunt u het tabblad Configuratie openen.

AnalyticsAI configuratie

Als u een test niet wilt uitvoeren schakelt u hem simpelweg uit.

Hier kunt u ook de nadruk op bepaalde tests en de parameters wijzigen met de Risicoscore.

De risicoscore voor een test wijzigen:

 1. Schakel een test in, zoals hieronder bijvoorbeeld de test Eindigt op 999.

  De test Eindigt op 999

 2. Voer een nieuwe Risicoscore in, 15 bijvoorbeeld.

  Nieuwe risicoscore

 3. Klik op Testen om de nieuwe resultaten te zien.

Grafieken en diagrammen

Gemarkeerde resultaten worden bij de test getoond in een cirkeldiagram. Deze toont hoeveel transacties gemarkeerd zijn en hoeveel procent van de transacties dit is.

Dubbele boekingen

Andere tests, zoals die voor Hoge bedragen, presenteren de gegevens in zowel een cirkeldiagram als in een grafiek.

Hoge bedragen

De tabel toont de verspreiding van de resultaten zodat de auditor direct kan zien waar de parameter op kan worden ingesteld. Hier toont de test Hoge bedragen de verspreiding van de bedragen. Als u het Percentiel aanpast wordt alles rechts van de drempel gemarkeerd.

In onderstaand voorbeeld is het percentiel gewijzigd naar 99.7. Zoals u kunt zien worden voor het standaard percentiel 99.1 21 transacties gemarkeerd. Als we het Percentiel dan aanpassen naar 99.7 en de test opnieuw uitvoeren, dan zijn er nog maar vijf gemarkeerde transacties.

Percentiel aangepast

Uitschieters

In AnalyticsAI worden een aantal 'machine learning' (ML) tests gebruikt om uitschieters op te sporen.

Deze tests staan standaard uit. Als u ze wilt gebruiken zet ze dan aan in de Configuratie.

Uitschieters tests inschakelen

Test-status

De icoontjes op de pagina Configuratie geven de status van de test aan:

 • Een spinner toont dat tests worden uitgevoerd
 • Niet uitgevoerd ()
 • Voorwaarde mislukt ()
 • Een spinner voor tests in behandeling
 • Test mislukt ()
 • Test geslaagd ()

Risicoscores

De standaard Risicoscores zijn zo ingesteld dat ze het belang van de transactie aantonen die zijn gemarkeerd in de test.

Als voorbeeld: Complexe gebruikte rekeningen heeft een basisscore van 50. Hoe meer rekeningen beïnvloed worden door de transactie, des te belangrijker het is voor de auditor om die transacties verder te onderzoeken.

Als andere uiterste heeft de test Ongebruikelijke gebruikers een basisscore van 1, omdat een gebruiker die slechts af en toe een bedrag boekt niet direct een waarschuwing is.

Op dit gebied is een professionele expertise en beoordeling van belang. Als u vermoedt dat een specifieke test een mogelijk probleem zou kunnen aanduiden, dan kunt u zelf de basisscore nog verhogen om de transacties onder de test bovenaan de resultaten te tonen.

Risiconiveaus

AnalyticsAI berekent het risiconiveau met betrekking tot het algehele risico van de gegevens. Alle transacties worden aflopend gesorteerd op hun risicoscore. De top 5% van de gemarkeerde transacties worden dan als hoog risico gelabeld. AnalyticsAI maakt gebruikt van een logica zodat alle transacties met dezelfde score ook hetzelfde risiconiveau krijgen. De volgende 10% van de transacties wordt gelabeld als middelhoog risico. Alle andere gescoorde transacties zijn laag risico. Transacties die niet zijn gemarkeerd door de tests hebben een score van nul en worden opgenomen in de categorie nulrisico.

You can change the default risk scores if needed.

Stel, we hebben 1000 transacties waarvan vijf een risicoscore van 5 punten hebben, zeven transacties hebben 4 punten, en zo verder zoals hieronder in de tabel staat.

Score Aantal transacties
5 5
4 7
3 30
2 40
1 53
0 865

Er zijn in totaal 135 gescoorde transacties. De top 5% wordt aangeduid als hoog risico. Vijf procent van 135 is ongeveer zeven transacties. De gebruikte logica zorgt ervoor dat alle transacties met dezelfde score worden opgenomen onder hetzelfde risiconiveau. Dat betekent dat in dit geval alle transacties met een score van vijf gemarkeerd worden als hoog risico.

De volgende drempel markeert middelhoog risico. Hierbij wordt gekeken naar de volgende 10% van de transacties. Dit zijn er ongeveer 14. Dit zou de helft zijn van de transacties met een score van drie. Om dit te voorkomen worden alle risico's met een score van vier gemarkeerd als middelhoog risico en de transacties met een score van drie of lager vallen onder laag risico.

Met dit model worden grote hoeveelheden transacties ingedeeld in groepen van verschillende risiconiveaus. Het is flexibel model geschikt voor variërende verspreidingsgroepen.