VJP's boeken in de saldibalans

In de saldibalans is het mogelijk om VJP's te posten op rekeningen of groepen.

Een VJP boeken in de saldibalans (Data-pagina)

Op de rekeningen en groepen kunnen VJP's worden geboekt. Hierbij kunt u ook een beschrijving en een referentie toevoegen.

Een VJP boeken:

 1. Ga naar de pagina Data.

 2. Selecteer het tabblad Rekeningen,

 3. Het is ook mogelijk om een VJP te boeken in de weergave Financiële groepen.

  Let op: De opties die beschikbaar zijn hangen af van de instellingen van uw product.

 4. Klik op de knop Toevoegen () | VJP toevoegen.

 5. Vul de informatie in voor de VJP.

  1. Geef het VJP-nummer op.

  2. Let op: Het veld voor het VJP-nummer wordt automatisch aangepast. Voor de eerste geboekte VJP wordt standaard het nummer 1 weergegeven in het veld en bij de volgende boekingen loopt het nummer op. U kunt handmatig het nummer nog aanpassen.

  3. Geef aan om wat voor soort VJP het gaat.

  4. Let op: De opties die beschikbaar zijn hangen af van de instellingen van uw product.

  5. Voer een omschrijving in voor de VJP.

  6. Onder Details klikt u op + rekening om de VJP op een rekening te boeken, of op + groep om het op een groep te boeken.

   Tip: Tijdens het boeken kunt u ook nog een rekening toevoegen.

   Een rekening toevoegen terwijl u een VJP wilt boeken.

   Als het een geconsolideerde opdracht betreft en u wilt:

   • een VJP op een rekening boeken, dan wordt een lijst van rekeningen van zowel de moeder als de dochter weergegeven.
   • een VJP op een groep boeken, dan worden de groepen van het moederbedrijf weergegeven.
   • Als het een Eliminatie betreft kunt u de VJP ook boeken voor een groep van de dochter. Selecteer de entiteit en de lijst met beschikbare entiteiten wordt getoond (de moeder en alle dochters). Voor meer informatie over de soorten VJP's, zie onderstaand Veelgebruikte soorten VJP's.

   Een eliminatie boeken voor een dochtermaatschappij.

  7. Selecteer een rekening of groep en vul het bedrag in.

  8. Klik op + Rekening of + Groep om een andere rekening of groep toe te voegen waar het verschil op geboekt wordt. Hiermee voltooid u de boeking.

  9. Klik op Opslaan.

De saldibalans wordt meteen bijgewerkt en de aanpassing wordt in de rekening getoond.

Veelgebruikte soorten VJP's

Er zijn verschillende soorten VJP's, waaronder normale boekingen, presentatieboekingen en niet-opgenomen boekingen. Hieronder vindt u een aantal voorbeelden van de meest gebruikte soorten VJP's.

 • Normaal: Wordt gebruikt om alle relevante automatische documenten bij te werken zoals journaalposten, grootboeken, de saldibalans en de jaarrekening.

 • Presentatie: Deze boekingen zijn niet opgenomen in de gewone financiële administratie. Ze worden echter wel opgenomen in de jaarrekening en documenten. Als ze aangemaakt zijn buiten de laatste periode van het fiscale jaar, worden presentatieboekingen uitgezonderd van de financiële administratie. Boekingen gedaan in een enkelvoudige saldibalans hoeven niet te worden teruggeboekt.

  Presentatieboekingen gedaan in de laatste periode van het fiscale jaar worden opgenomen in de beginbalans van het volgende jaar. Deze presentatieboekingen moeten wel worden teruggeboekt.

 • Eliminatie: Wordt gebruikt om onderlinge verschillen weg te strepen in geconsolideerde opdrachten. Deze boekingen komen op in een geconsolideerde saldibalans.

 • Niet-opgenomen - Feitelijk: Dit zijn de feitelijke afwijkingen die niet worden opgenomen vanwege materialiteit of voorgestelde boekingen die vervolgens worden gewijzigd naar een normale VJP. Deze boekingen komen op in het document Overzicht van niet-gecorrigeerde afwijkingen.

 • Niet-opgenomen - Verwacht: Dit zijn verwachte afwijkingen die niet opgenomen worden wegens de schattingen van de auditor. Deze boekingen komen op in het document Overzicht van niet-gecorrigeerde afwijkingen.

 • Niet-opgenomen - Beoordelend: Dit zijn de beoordelende afwijkingen die niet opgenomen worden wegens de verschillen tussen de beoordeling van het management en de schattingen van de accountant of de selectie of toepassing van de financiële administratie die door de auditor ongeschikt of onredelijk worden geacht. Deze boekingen komen op in het document Overzicht van niet-gecorrigeerde afwijkingen.

 • Tax - Federal: Niet beschikbaar in Nederland.

 • Tax - State: Niet beschikbaar in Nederland.

 • Tax - City: Niet beschikbaar in Nederland.