Een specificatie uit de bibliotheek toevoegen in de jaarrekening

Specificaties bij de jaarrekening kunnen gebruikt worden om nog verdere informatie bij te sluiten over de saldi in de jaarrekening. In de specificaties kunt u aanvullende informatie kwijt over uw opdracht.

Alle specificaties die toegevoegd zijn aan het document van de jaarrekening kunnen worden opgeslagen in de bibliotheek voor specificaties. Zo kunnen gebruikers makkelijk specificaties terugvinden en weer toevoegen. Er is ook een zoekfunctie zodat u makkelijk specificaties terug kan vinden.

U kunt de bibliotheek gebruiken om te zoeken en bladeren door de specificaties en deze toe te voegen aan de jaarrekening.

Een specificatie uit de bibliotheek toevoegen:

 1. Ga in de documentnavigatie naar het hoofstuk Specificaties bij de jaarrekening. Klik op Toevoegen () | Invoegen vanuit bibliotheek.

  Bij het openen van de bibliotheek wordt standaard het tabblad categorieën geopend. Hier staan alle specificaties gesorteerd op categorie en subcategorie.

  Als de optie ingeschakeld staat in uw product, kunt u het tabblad groepen ook gebruiken. Specificaties worden hier ingedeeld per groep uit de saldibalans.

  Klik op een categorie of groep om de beschikbare specificaties te zien die daaronder vallen. Boven het tabblad kunt u met de knop Bekijk specificaties zien hoeveel specificaties onder die categorie of groep vallen. Als er geen categorie of groep is geselecteerd wordt op de knop het totaal aantal specificaties in de bibliotheek getoond.

  Hieronder ziet u een voorbeeld van de bibliotheek. In de categorie Materiële vaste activa staan 2 specificaties onder verschillende subcategorieën. Deze categorie is echter nog niet geselecteerd, dus toont de knop het totaal aantal specificaties die op dat moment in de bibliotheek staan (20).

Specificatie bibliotheek

Met het pijltje () aan de rechterkant kunt u verder bladeren naar een bepaalde specificatie of groep.

Hieronder ziet u daar een voorbeeld van. Met het pijltje is de categorie Materiële vaste activa verder geopend. De knop Bekijk specificaties toont nu hoeveel specificaties beschikbaar zijn onder deze categorie (2).

Bibliotheek - Overzicht van subcategorieën

Als u klikt op Bekijk specificaties worden direct alle specificaties weergegeven. Groepen uit de saldibalans worden in lichtgrijze tekst onder de specificatie getoond. Bij de weergave van alleen de specificaties kunt u ook een voorbeeld laten zien om te bekijken wat er in de specificatie geschreven staat.

In onderstaande afbeelding is eerst op de knop Bekijk specificaties geklikt voor de volledige weergave. De bibliotheek toont nu de twee specificaties onder Materiële vaste activa.

Bibliotheek - Specificaties bekijken

Met de zoekfunctie kunt u makkelijk en snel bepaalde specificaties opzoeken. U kunt zoeken op titel of saldibalansgroep. Zodra u begint te typen wordt meteen het resultaat getoond.

Hieronder wordt bijvoorbeeld de term activa in het zoekveld ingevuld en de zoektermen worden in het geel gemarkeerd.

Bibliotheek - Filteren

 1. Klik in het vakje naast de specificatie die u wilt toevoegen aan het document.

  Bovenin het scherm wordt weergegeven hoeveel specificaties u geselecteerd hebt ().

  Als u op het icoon klikt verschijnt er een pop-up met alle geselecteerde specificaties. In de dynamische tabel wordt dit voorbeeld niet getoond.

 2. Klik rechts bovenin op Toevoegen.

 3. De specificatie wordt nu toegevoegd aan de jaarrekening en wordt daarmee uit de bibliotheek gehaald.

  In de documentnavigatie worden nieuw toegevoegd specificaties aangeduid met het icoon (). Zodra u op de specificatie klikt wordt het icoon () weggehaald.

In het hoofdstuk voor specificaties kunt u via de knop () ook specificaties voor een specifieke categorie toevoegen.

Een specificatie uit een categorie toevoegen:

 1. Selecteer de categorie.

 2. Klik op Toevoegen ().

  Een specificatie uit een bepaalde categorie toevoegen.

 3. De bibliotheek opent en toont alleen de specificatie van die categorie.

  Specificaties voor een bepaalde categorie

 4. Selecteer de gewenste specificaties en klik op Toevoegen.

  De specificatie wordt nu toegevoegd aan de jaarrekening en wordt daarmee uit de bibliotheek gehaald.

U kunt specificaties die u per ongeluk heeft toegevoegd ook weer verwijderen.

Een specificatie vanuit de bibliotheek weer uit het document verwijderen:

 1. Ga naar de specificatie die u wilt verwijderen.

 2. Klik op Meer acties () | Uitzonderen.

De specificatie is nu verwijderd uit dit document en is opgeslagen in de bibliotheek.